Voor ouders: handige tips bij schaafwonden

Kleine avonturiers lopen nog wel eens een snee of schaafwond op. Weet jij wat de beste behandeling is voor kleine wonden bij kinderen? In dit artikel leggen we je uit wat je wel en niet moet doen om (schaaf)wonden te behandelen en hoe je het genezingsproces kan versnellen. Zo kun jij ze met een gerust hart avonturen laten beleven.

Zo moet je schaafwonden ontsmetten

Als je kind een wondje heeft opgelopen dan is het allereerst belangrijk om de wond goed te ontsmetten. Spoel de verse wond met handwarm water of een zoutoplossing, dit is de beste manier om een wond te ontsmetten. Daarna kun eventueel een jodiumoplossing gebruiken om de wond verder te ontsmetten. 

 Gebruik geen huidreinigers en ontsmettingsmiddelen om de wond te ontsmetten. Deze middelen kunnen namelijk het genezingsproces verstoren. Dit is aangetoond wetenschappelijk onderzoek. 

Gaat het om diepe of ernstige wonden? Win dan medisch advies in over de beste manier van verzorging.

Nat of droog genezen?

Veel mensen geloven in het laten drogen van wonden, zoals mijn vader vaak zei, "er komt vanzelf een korstje op". Nieuwe studies laten zien de huid wel twee tot drie keer sneller herstelt bij een natte wondverzorging. Bij een vochtige wondverzorging kan de opperhuid namelijk sneller herstellen.

Je houdt de wond nat door een wondzalf te gebruiken en de wond af te dekken met een pleister. Daarover lees je hieronder meer.

Wel of geen pleister gebruiken?

Het eeuwige dilemma: moet je een pleister gebruiken voor elk wondje? Een pleister beschermt de huid tegen vuil en bacteriën van buitenaf. Hierdoor verminder je de kans op ontstekingen en geneest de wond sneller. Daarnaast helpt een pleister om de wond vochtig te houden, wat het herstel versnelt. Gebruik dus altijd een pleister of verband om wondjes zoals snijwonden, schaafwonden, brandwonden of blaren af te dekken.  

Waarom een wondenzalf gebruiken?

Kwakzalver Wonden Wonder is een wondenzalf die de pijn verlicht en ontstekingsremmend werkt. Wonden wonder zorgt voor een beschermende laag en houdt de wond vochtig, wat het genezingsproces versnelt.  

Voor de beste wondverzorging laat je wondjes dus nat helen door er Kwakzalver Wonden Wonder op te smeren en de wond vervolgens af te dekken met een pleister of verband. 

Wat te doen bij wonden?

Als je wondjes goed verzorgt zullen ze sneller genezen. Een stappenplan voor de beste wondverzorging:

  1. Spoel de wond goed schoon met water of zoutoplossing
  2. Breng een laag Kwakzalver Wonden Wonder aan
  3. Bescherm de wond met een pleister of verband
  4. Smeer Kwakzalver Wonden Wonder 2-3 keer per dag op de wond om alle fasen van het herstel optimaal te ondersteunen

Volg je dit stappenplan, dan kunnen je kinderen snel weer op avontuur.

Iris van Vliet
Product ontwikkelaar & Copywriter

Gerelateerd product

Wonden Wonder Wondzalf

Kwakzalver Sports

Wonden Wonder | Wondzalf

€19,95